יש ביוזמה הערבית דברים חיוביים ויש דברים שליליים שאבד עליהם הכלח – למשל דרישה שישראל תחזיר את הגולן או סוגיית הפליטים. היוזמה הועלתה לפני 13 שנה ומאז השתנו הרבה דברים במזרח התיכון, אבל הרעיון הכללי של ניסיון להשיג הבנות עם מדינות מובילות בעולם הערבי, הוא רעיון טוב
פורסם ב”וואלה” | אמיר תיבון | 29.5.2015
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר אתמול (חמישי, 28/5/2015) כי הוא מעוניין להגביר את שיתוף הפעולה בין ישראל ומדינות ערב, “גם בהיבט של הביטחון האזורי וגם כדי לנסות לפתור את הסכסוך עם הפלסטינים” – אם הדבר אפשרי. לדברי נתניהו, “אם אנחנו יכולים לרתום חלק ממדינות ערב, זה דבר רצוי. הרעיון של פנייה למדינות הערביות בעקבות השינויים שחלים במזרח התיכון הוא רעיון חיובי שאני בוחן כל הזמן”. ראש הממשלה אמר את הדברים בשיחה עם תא הכתבים המדיניים שהתקיימה בלשכתו בתל אביב.
בתשובה לשאלה על “יוזמת השלום הערבית” משנת 2002, שבמסגרתה הציעו כל מדינות ערב להגיע ליחסים מלאים עם ישראל לאחר שתקום מדינה פלסטינית, אמר נתניהו: “יש ביוזמה דברים חיוביים ויש דברים שליליים שאבד עליהם הכלח – למשל דרישה שישראל תחזיר את הגולן או סוגיית הפליטים. היוזמה הועלתה לפני 13 שנה ומאז השתנו הרבה דברים במזרח התיכון, אבל הרעיון הכללי של ניסיון להשיג הבנות עם מדינות מובילות בעולם הערבי, הוא רעיון טוב”.
נתניהו הבהיר כי האינטרס המשותף המרכזי של ישראל ומדינות באזור הוא האיום האיראני, שנובע הן מתכנית הגרעין של טהראן והן מפעילות הטרור שלה באזור. עם זאת, הוא אמר כי הוא מודע לכך שאת מדינות ערב מעניין גם הנושא הפלסטיני. “יש לנו עניין לפתור את הבעיה ויש מכשול מסוים שאנחנו רוצים להסיר”, הדגיש. נתניהו לא פירט כיצד בדיוק הוא “בוחן את הדברים”, ולא הסביר מהם ה”דברים החיוביים” שהוא מוצא ביוזמת השלום הערבית. זו הפעם השלישית בחודש האחרון שנתניהו מתייחס בהתבטאות פומבית לאפשרות לקדם מהלך מדיני אזורי עם מדינות ערב המתונות, מבלי לפרט מה בדיוק יכלול מהלך כזה.
נתניהו התייחס בשיחה שהתקיימה היום גם לאפשרות הקלושה של חידוש המשא ומתן עם הפלסטינים. הוא חזר על אמירתו הקבועה כי הוא “לא מעוניין במדינה דו לאומית”. לצד זאת, הוא אמר כי “הבעיה המרכזית היא לא ההתנחלויות. הפכו את זה לשורש הסכסוך וישראל הוכיחה כשיצאה מעזה שזה לא נכון. אחרי היציאה מעזה, שהייתה כרוכה בדברים כואבים מאוד, הפסיק משהו?”. הוא הוסיף כי, לשיטתו, הסכם עתידי עם הפלסטינים חייב להיות “הסכם ארוך-טווח, שבו השליטה הביטחונית המעשית היא בידי ישראל. אני באמת מתכוון לזה. זו לא גחמה או טריק”.
לדבריו, “הבעיה העיקרית והראשונה עבור אזרחי ישראל היא השאלה מה יהיה המשטר, מי יהיה הגורם שמייצב את הביטחון בשטחים שישראל מתבקשת לפנות”. נתניהו הדגיש כי “הדבר הזה בא למבחן עליון בעזה. הרי בעזה אין היום הברחת נשק משמעותית, אבל איך אתה מונע ייצור נשק פנימי? מה עושים כדי שהדבר הזה לא יחזור ביהודה ושומרון? אני אעלה את הנושא הזה שוב ושוב. אני חושב שהדבר הזה מובן יותר ממה שחושבים”.