ישראל חייבת ליזום חידוש של המו”מ המדיני. אנחנו חזקים, אסור לנו לפחד – ואין לנו הלוקסוס לוותר על השלום. חייבים להיפרד מהפלסטינים על בסיס שתי מדינות, והכרחי לנסות ולהשיג זאת במו”מ אזורי שמשולב במו”מ עם הפלסטינים
דני יתום, אלוף (מיל’) וראש המוסד לשעבר | פורסם ב”ידיעות-אחרונות” | 10.2.2015
אזרחי ישראל חיים עשרות שנים במציאות לא נורמלית של מלחמות, סבבי לחימה ופיגועים. כעת יש להמשיך להילחם בטרור ולהגן על האזרחים, אבל במקביל גם ליזום מהלך מדיני שיעדו שלום – וכך לשנות את המצב מן היסוד.
בהיעדר יוזמת שלום, מצבנו ילך ויידרדר. הלחימה והאלימות יימשכו, יגבר הלחץ הבינלאומי להקמת מדינה דו-לאומית ויעמיק תהליך בידודנו. המתיחות מול ארה”ב ומדינות אירופה אף תוביל להקטנת השפעתנו על המו”מ בנוגע לגרעין האיראני – הסכנה הגדולה ביותר האורבת לנו.
המסגרת לתהליך השלום צריכה להיות מורכבת מ”יוזמת השלום הערבית” בשילוב יוזמת שלום ישראלית. על פי היוזמה הערבית, מדינות ערב יכריזו שהשלום הוא בחירתן האסטרטגית ויכירו בכך שאין פתרון צבאי לסכסוך. מנגד, ישראל תידרש לסגת לקווי 67′ עם תיקוני גבול מוסכמים. גם סוגיית הפליטים תיפתר בהסכמה, ובירת המדינה הפלסטינית תהיה ירושלים המזרחית.
מדובר בהזדמנות שאסור להחמיץ. בהתפתחות שאי-אפשר להפריז בחשיבותה.
57 מדינות מוסלמיות מוכנות לחתום על הסכמי שלום עם ישראל. מו”מ אזורי לפתרון הסכסוך הוא רעיון יצירתי שיאפשר שיתוף פעולה אזורי בתחומי הכלכלה והביטחון, כאשר הערוץ הפלסטיני יהיה ציר מוביל. מדינות ערב המתונות יוכלו להמריץ את הפלסטינים לנקוט גישה פרגמטית לפתרון הסוגיות שבמחלוקת.
המלצתי היא שישראל תשיק יוזמה מדינית שמתבססת על “ישראל יוזמת”. לפי תוכנית זו אנו מקבלים את היוזמה הערבית כבסיס למו”מ ומפרטים כלהלן:
- ישראל תדחה את התביעה הפלסטינית לזכות שיבה, פליטים שיחליטו לשוב לבתיהם ישובו רק לפלסטין, ותוקם קרן בינלאומית לשיקומם.
- הגבולות יתבססו על קווי 67′ עם תיקונים מוסכמים. השטח בריבונות ישראל יכלול את גושי ההתנחלויות הסמוכים לגדר ויתבצעו חילופי שטחים.
- ומה בנוגע לירושלים? השכונות היהודיות יהיו בריבונות ישראל והערביות בריבונות פלסטין. בעיר העתיקה יונהגו הסדרים שיבטיחו שהרובע היהודי והכותל המערבי יהיו בריבונות ישראל.
- בהר הבית לא תהיה ריבונות או שיוכרז כי הוא בריבונות האל. המקומות הקדושים לאיסלאם ינוהלו על די הווקף והמקומות הקדושים ליהדות ינוהלו על ידי ישראל.
- כמו כן תושק תוכנית שיקום כלכלית שתעסוק בשיקום רצועת עזה ובפיתוח הכלכלה ביהודה ושומרון.
בחינת ההשלכות הכלכליות של הסכם אזורי מלמדת שאין דרך לפתור את בעיות העוני, החינוך, הדיור, הרווחה והבריאות, אלא בהסכם שלום.
ביוזמה הערבית-ישראלית יש גם סיכונים, אך הסיכויים עולים עליהם בהרבה
מה גם שליוזמת השלום הזו יש פרטנרים ובהם מדינות הליגה הערבית ויתר המדינות המוסלמיות. אבו מאזן הצהיר שהוא מקבל את היוזמה ומוכן לפתוח לאלתר במו”מ על בסיסה.
ישראל חייבת ליזום חידוש של המו”מ המדיני. אנחנו חזקים, אסור לנו לפחד – ואין לנו הלוקסוס לוותר על השלום. חייבים להיפרד מהפלסטינים על בסיס שתי מדינות, והכרחי לנסות ולהשיג זאת במו”מ אזורי שמשולב במו”מ עם הפלסטינים. היוזמה הערבית בשילוב היוזמה הישראלית היא הזדמנות שאסור להחמיץ.
דני יתום, שימש כראש “המוסד” בשנים 1996-1998, כיהן כמזכיר הצבאי לשר-הביטחון וראש-הממשלה. ראש אגף תיכנון ואלוף פיקוד-מרכז.
צילום: ניר לנדאו